VS-invoerheffingen op staal – Trump bedreigt EU met invoerheffingen op Europese wagens

De Amerikaanse president Donald Trump bedreigt de Europese Unie met een belasting op de invoer van Europese auto’s, als de EU de invoertaksen zou verhogen voor Amerikaanse bedrijven, en dat dan weer als tegenmaatregel voor de aangekondigde hogere invoerheffingen op staal en aluminium in de Verenigde Staten. Trump noemde de Europese invoerrechten nu al “gigantisch”. Verhoogt Brussel die taksen voor Amerikaanse bedrijven die in Europa zaken doen, “dan zullen we simpelweg een belasting heffen op hun auto’s die vrij de VS binnenstromen”, aldus Trump op Twitter. “Ze maken het onmogelijk om onze auto’s (en meer) daar te verkopen. Groot handelsonevenwicht! ”
De president deed ook zijn beklag over het jaarlijkse Amerikaanse handelstekort van 800 miljard dollar. Een tekort dat hij toeschreef aan de “heel domme handelsakkoorden en -beleiden”, zo zei hij eveneens op Twitter. “Onze jobs en welvaart worden aan andere landen gegeven, die al jaren van ons hebben geprofiteerd. Ze lachen om wat voor dwazen onze leiders zijn geweest. Genoeg! ”
Trump kondigde donderdag aan om heffingen in te stellen op de invoer van staal en aluminium. Handelspartners van de VS gaven daarop te kennen tegenmaatregelen te zullen treffen. De Amerikaanse president reageerde dan weer dat hij niet bevreesd is voor een handelsoorlog.
De Europese Commissie buigt zich aanstaande woensdag over vergeldingsmaatregelen voor de aangekondigde hogere invoerheffingen. “We zijn klaar om snel, sterk en proportioneel te reageren”, zo verzekerde een woordvoerder vrijdag.

bron: Belga