Stelplaats nieuwe creatieve ruimte voor Leuvense jongeren

In Leuven heeft zaterdag Stelplaats officieel de deuren geopend. Dat is een nieuwe creatieve ruimte voor Leuvense jongeren. Het initiatief van mijnLeuven, het jongerenlabel van de stad, en organisatie Onkruid maakt dankbaar gebruik van de oude stelplaatsen van De Lijn. Door gebruik te kunnen maken van de vroegere stelplaatsen van De Lijn in de Vuurkruisenlaan ontstond voor de stad Leuven een opportuniteit om in te spelen op de vraag van jongeren naar een fysieke plek om hun plannen te realiseren.
“Door een gebrek aan betaalbare ruimte worden jongeren vaak belemmerd om hun initiatieven te ontplooien en raken heel wat noden niet ingelost”, zegt schepen van Jeugd Dirk Vansina (CD&V). “Met Stelplaats geven we hen de kans om hun ideeën uit te werken in een creatieve omgeving.”
Stelplaats biedt een ruimte aan enkele vaste bewoners om op lange termijn een eigen concept uit te werken. Tegelijk vullen de gebruikers noden in die al langer op de agenda staan, zoals een overdekte skatehal en een repetitieruimte voor jonge muzikanten van eigen bodem. Stelplaats wordt organisatorisch aangestuurd vanuit de stad, die het project financieel ondersteunt, maar de invulling gebeurt door de gebruikers.
Achter de betonnen muren die vroeger dienst deden als herstelplaats voor lijnbussen verrijzen een atelier voor hout- en metaalbewerking, een indoor skatepark, een repetitieruimte voor muzikanten, een zeefdrukatelier en workshops voor graffiti en creatief koken.

bron: Belga