Nederland heeft eerste supermarkt ter wereld met plasticvrije afdeling

Nederland heeft eerste supermarkt ter wereld met plasticvrije afdeling
Foto / Ekoplaza

De Amsterdamse supermarkt Ekoplaza is de eerste supermarkt ter wereld waar je meer dan 700 plasticarme producten kan kopen. Ook in Den Haag wordt er binnenkort een milieuvriendelijke zone geopend. 

Vlees, saus, rijst of snoep, in de Ekopolaza-supermarkt in Amsterdam zijn al deze producten voorzien van een plastic free-label. Eigenaar Erik Does wil het niet bij dit ene filiaal houden. Ook de 74 andere winkels moeten in de toekomst een plasticvrije zone krijgen.

Britse milieuorganisatie 

Het milieuvriendelijke idee kwam tot stand dankzij een samenwerking met de Britse milieuorganisatie ‘A Plastic Planet. “Om aandacht te vragen voor de natuurvervuiling door verpakkingen werden supermarkten gevraagd om één gang vrij te maken voor producten zonder plastic. Alle Britse supermarkten zeiden nee, maar bij Ekoplaza was het in een half uurtje geregeld”, zegt Siân Sutherland van A Plastic Planet.

Milieuvriendelijk alternatief 

Met milieuvriendelijke materialen zoals glas en papier wil Does zijn leveranciers aantonen dat het ook anders kan. “Ook nieuwe en duurzamere bio-plastics krijgen hier een plaatsje, want de verpakking heeft ook zijn voordelen. Zo voorkom je er voedselvergiftiging mee, kan je eten langer bewaren en vermijd je verspilling”, legt de CEO van Ekoplaza uit.
Facebook / Ekoplaza