Bourgeois: “Trump schendt afspraken” met invoerheffingen op staal

Bourgeois: "Trump schendt afspraken" met invoerheffingen op staal

Vlaams minister president Geert Bourgeois is niet te spreken over de aankondiging van Amerikaans president Donald Trump om de invoerheffingen op staal en aluminium in de VS te verhogen. “Ik betreur dit ten zeerste. Dit is slecht voor iedereen”, zegt Bourgeois. Volgens de minister-president schendt Trump daarmee ook de afspraken die de VS gemaakt heeft binnen het kader van de Wereldhandelsorganisatie. De aankondiging van Amerikaans president Donald Trump om invoerheffing te heffen op staal en aluminium leverde wereldwijd al negatieve reacties op. Ook Vlaams minister-president Geert Bourgeois reageert afwijzend.

Bourgeois: “Dit is slecht voor iedereen. Dit schaadt de Amerikaanse consumenten, de trans-Atlantische banden en de wereldhandel in zijn geheel. Ook voor de Europese economie en zeker voor Vlaanderen dat als derde meest open economie ter wereld gevoelig is voor handelsbeperkende maatregelen. Protectionisme is gevaarlijk, leidt tot tegenreacties, tot escalaties, tot conflicten.”

Volgens Bourgeois gaat Trump met zijn aankondiging ook in tegen de afspraken die de VS gemaakt hebben binnen het kader van de Wereldhandelsorganisatie. “Ik reken er dan ook op dat de EU, onze belangrijkste hefboom in de wereld, onze belangen zal behartigen door passend te reageren. Dit gebeurt in de eerste plaats door middel van een dialoog om de faire en vrije handel te vrijwaren”, besluit Bourgeois.

bron: Belga