“Ambtenaar Staatsveiligheid waarschuwde familie voor aanslag Bende van Nijvel”

Ambtenaar Staatsveiligheid waarschuwde familie voor aanslag Bende van Nijvel

David Van de Steen, slachtoffer van de Bende van Nijvel, vindt nog steeds dat tips over de Bende van Nijvel niet ernstig worden genomen. Zo is sprake van een toenmalige hooggeplaatste functionaris binnen de Staatsveiligheid die familie in Aalst had gewaarschuwd om op zaterdag 9 november 1985 niet te gaan winkelen in de Delhaize. Die dag sloeg de Bende van Nijvel met een bloedige overval toe in de bewuste supermarkt. De tip doet vermoeden dat de Staatsveiligheid op de hoogte was en niets heeft gedaan om de feiten te voorkomen. Dat is vernomen van zijn advocaat Jef Vermassen. Het verhaal kwam van een familielid en zou door een politieagent bevestigd zijn. Het federaal parket zou de tip onderzoeken, maar vroeg niet naar de coördinaten van de bron. Van de Steen vraagt zich af of – gezien het onderzoek vorige maand naar het federaal parket is verhuisd – de hoop op een nieuwe dynamiek in het onderzoek terecht was.

Het onderzoek naar de Bende van Nijvel blijft bovendien in handen van Martine Michel, onderzoeksrechter in Charleroi. Ook daar heeft Van de Steen – die het dossier liever in Brussel behandeld ziet – vragen bij.

David Van de Steen maakte de informatie bekend na een informatievergadering van het federaal parket, waarop de nabestaanden door de slachtoffercel van het federaal parket worden geïnformeerd over hun rechten. “De bedoeling is niet om een stand van zaken te geven over het onderzoek, maar om de slachtoffers te informeren over hun rechten”, zei het parket daar gisteren over. De pers was niet welkom op het informatiemoment, dat vooral de nabestaanden moest informeren.

bron: Belga