Duaal leren krijgt groen licht in commissie

Duaal leren krijgt groen licht in commissie

De commissies Werk en Onderwijs van het Vlaams parlement, voor de gelegenheid samengevoegd, hebben vandaag het licht op groen gezet voor het duaal leren. Vanaf 1 september 2019 kunnen jongeren van 15 jaar of ouder school combineren met een eerste ervaring in het werkveld. De Vlaamse regering zette in september vorig jaar al het licht op groen voor het ontwerpdecreet duaal leren. De effectieve uitrol was eigenlijk voorzien voor september 2018, maar dat werd uitgesteld tot het jaar daarna.

Vanaf 1 september 2019 kunnen leerlingen van 15 jaar of ouder in het beroeps-, buso- en technisch onderwijs hun opleiding combineren met een ervaring op de werkvloer. Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) en haar collega van Werk Philippe Muyters (N-VA) willen zo iets doen aan de grote uitstroom van jongeren zonder diploma en de jeugdwerkloosheid. Het diploma dat de jongeren in het duaal leren halen, is immers volledig gelijkwaardig aan een diploma van het voltijds secundair onderwijs.

Voor leerlingen die nog niet helemaal klaar zijn om op de werkvloer mee te draaien, is een aanloopfase voorzien, legt minister van Onderwijs Crevits uit. Daarin kunnen ze hun vakkennis bijspijkeren, of sollicitatievaardigheden opdoen en “zo lang als nodig, zo kort als mogelijk klaargestoomd worden voor duaal leren”. Vanaf volgend schooljaar kunnen geïnteresseerde leerlingen vanaf 14 jaar trouwens al eens proeven van het duaal leren met een ‘snuffelstage’, waarbij ze één week lang meedraaien in een bedrijf.

Een twintigtal studierichtingen experimenteert nu al met duaal leren. Vanaf volgend schooljaar worden dat er 55, een aanbod dat de komende jaren wordt uitgebreid, licht minister Muyters toe.

bron: Belga