Vlaamse bevolking groeit verder, aantal mensen op actieve leeftijd daalt licht

Vlaamse bevolking groeit verder

De bevolking in Vlaanderen zal de komende tien jaar in zowat alle gemeenten blijven stijgen, maar de bevolking op actieve leeftijd (20- tot 64-jarigen) zal licht dalen. Dat zegt Statistiek Vlaanderen, dat de Vlaamse gemeentelijke demografische vooruitzichten bekendmaakte. In de komende 10 jaar zal de bevolking van het Vlaamse Gewest groeien met 5 procent (tegenover 7% in de voorbije 10 jaar) tot 6.835.000 inwoners. Het aantal private huishoudens groeit met 6 procent (tegenover 9% in de voorbije 10 jaar) tot 2.940.000.

De bevolkingsgroei tekent zich af in bijna alle gemeenten, maar vooral in de stad Antwerpen, de regio rond Gent, en in delen van de provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant. Het aantal huishoudens groeit in alle gemeenten, maar vooral in de Noorderkempen en in het zuidoosten van de provincie Antwerpen.

De bevolking op actieve leeftijd zal licht dalen, met 1,6%. De voorbije tien jaar groeide de bevolking op actieve leeftijd nog met 4%. In enkele centrumsteden, waaronder Antwerpen, Gent, Mechelen, Roeselare en Oostende, maar ook in Vilvoorde, Machelen en Halle, neemt de bevolking op actieve leeftijd toe.

De vergrijzing zet zich door. De komende tien jaar stijgt het aantal 65-plussers met 22% (tegenover 18% de voorbije tien jaar) Ook het aandeel ouderen in de bevolking neemt toe (van 20% vorig jaar tot 23% in 2027).

Statistiek Vlaanderen schat de schoolbevolking in 2027 hoger in dan in 2017. De toename is het grootst bij de 12-17-jarigen (+12%).

bron: Belga