Grondgevechten in Oost-Goutha duren voort

Grondgevechten in Oost-Goutha duren voort
Grondgevechten in Oost-Goutha duren voort

De gevechten tussen rebellen en regeringsgetrouwe troepen in de rand van Oost-Goutha, de belegerde regio bij Damascus, duren voort ondanks de tweede dag van een humanitair bestand dat voor Syrië overeengekomen werd, zo meldt het Syrische Observatorium voor Mensenrechten. De luchtaanvallen van het bewind, die hervat werden, namen wel stilaan af vanaf 9 uur (plaatselijke tijd), het uur waarop de dagelijkse humanitaire pauze van vijf uur ingaat, zei de ngo. “Onder het effect van de intensieve bombardementen en gevechten in de rand van Oost-Goutha zijn de regeringsgetrouwe troepen erin geslaagd in beperkte mate terreinwinst te boeken (…)”, zei de directeur van de organisatie, Rami Abdel Rahmane. In tegenstelling tot de luchtaanvallen, die geleidelijk aan stilvielen, gaan de gevechten op de grond tussen strijders van de islamistische rebellengroep Jaysh al-Islam en troepen van het bewind van Bashar al-Assad voort, voegde hij eraan toe. Volgens de ngo werden sinds 18 februari 590 burgers gedood in deze regio, van wie bijna een vierde kinderen.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, heeft de rebellen woensdag opgeroepen het nodige te doen om het bestand in Syrië te doen slagen. Hij voegde eraan toe dat Moskou het Syrische leger zou blijven steunen om “de terreurdreiging uit te roeien”.

“Rusland en de Syrische regering hebben de opening van humanitaire corridors in Oost-Goutha aangekondigd. Nu is het aan de militanten en hun ondersteuners om te handelen”, zei Lavrov voor de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties in Genève.

Bron: Belga