Geweld tegen Rohingya – Winnaressen van Vredesnobelprijs geven Suu Kyi schuld van “volkerenmoord”

Geweld tegen Rohingya - Winnaressen van Vredesnobelprijs geven Suu Kyi schuld van
Geweld tegen Rohingya - Winnaressen van Vredesnobelprijs geven Suu Kyi schuld van "volkerenmoord"

Drie winnaressen van de Nobelprijs voor de Vrede hebben de Myanmarese regeringsleider Aung San Suu Kyi de schuld gegeven van het geweld tegen de Rohingya-minderheid. Ze spraken van “volkerenmoord”. De Iraanse Shirin Ebadi, de Noord-Ierse Mairead Maguire en de Jemenitische Tawakkul Karman gaven vandaag een persconferentie in de Bengaalse hoofdstad Dhaka, nadat ze enkele vluchtelingenkampen van Rohingya in het buurland van Myanmar bezocht hadden. Suu Kyi, die in 1991 voor haar vreedzame verzet tegen de militaire dictatuur ook de Nobelprijs voor de Vrede kreeg, is “rechtstreeks verantwoordelijk voor de inbreuken die tegen de Rohingya-moslims begaan werden”, zei Ebadi. Suu Kyi vertelt de wereld niet de waarheid, aldus Karman. “Ze moet wakker worden en deze volkerenmoord een halt toeroepen.”

Bijna 700.000 mensen van de moslimminderheid zijn de voorbije zes maanden voor geweld door militairen uit de Myanmarese staat Rakhine weggevlucht naar het overwegend islamitische Bangladesh. De Rohingya maken melding van executies, verkrachtingen en brandstichting. De Verenigde Naties spreken van “etnische zuivering”.
Suu Kyi krijgt sinds maanden internationaal veel kritiek omdat ze zich niet tegen het optreden van het leger uitspreekt.

Bron: Belga