Brexit – Oud-premier John Major is tegen de brexit

Brexit - Oud-premier John Major is tegen de brexit

In een opgemerkte toespraak heeft de voormalige Britse premier John Major, een Tory-partijgenoot van huidig eerste minister Theresa May, zich vandaag uitgesproken tegen de brexit. “Er zijn steeds meer aanwijzingen dat de brexit het meeste schade zal berokkenen aan zij die het minst hebben”, zei hij. Major hield zijn toespraak net op de dag dat de sfeer tussen Londen en Brussel onder het vriespunt gezakt lijkt na de publicatie door de Commissie van een ontwerpakkoord over het Britse vertrek uit de EU. “We worden allemaal gevraagd om patriottisch te zijn en de brexit te steunen. Maar het is precies omdat ik een patriot ben, dat ik ertegen ben. Ik wil dat mijn land invloedrijk is, niet geïsoleerd”, zei Major.

Dat er na de brexit meer geld zou gaan naar de Britse gezondheidszorg en naar andere publieke diensten, noemt hij “fantasieën” en “illusies”. “Veel kiezers weten nu dat ze werden misleid (tijdens de referendumcampagne). Vele anderen beginnen het zich te realiseren. Ze hebben het recht hun mening te herzien.” Als het van Major afhangt, moet het parlement zich tijdens een vrije stemming kunnen uitspreken over wat de regering en de Europese Unie op het einde van de onderhandelingen overeenkomen. Dat betekent dat van de parlementsleden niet verwacht zou worden dat ze de partijlijnen volgen. Deze manier van werken zou de verdeeldheid in de Britse politiek en samenleving tot een minimum beperken, aldus Major. Het parlement zou volgens hem zelfs een tweede referendum moeten kunnen bevelen.

John Major was eerste minister tussen 1990 en 1997. Ruzies tussen eurosceptici en Tories die minder kritisch waren voor de Europese Unie, domineerden een belangrijk deel van zijn premierschap.

bron: Belga