Platteau ziet veel verzachtende omstandigheden voor André Gyselbrecht

Platteau ziet veel verzachtende omstandigheden voor André Gyselbrecht

Johan Platteau, advocaat van André Gyselbrecht (67), ziet voor zijn cliënt heel wat verzachtende omstandigheden in het dossier over de kasteelmoord. Stijn Saelens werd op 31 januari 2012 doodgeschoten in zijn kasteel in het West-Vlaamse Wingene. Zijn schoonvader André Gyselbrecht was de opdrachtgever voor de moord. “In tegenstelling tot wat het openbaar ministerie hier eerder verteld heeft, zijn er wel degelijk verzachtende omstandigheden voor wat er gebeurd is”, aldus Platteau.

“Ten eerste heeft hij geen strafregister. Er zijn geen veroordelingen geweest. André heeft altijd in harmonie geleefd met de maatschappij, hij was graag tussen de mensen en de mensen zagen hém graag. Hij werd gekoesterd door de mensen.” Platteau vertelde onder meer over een telefoontje van de directeur van de gevangenis van Beveren: “Die zei me dat hij met zijn handen in het haar zat omdat de lijst met bezoekers voor André Gyselbrecht te lang was om op het voorziene blad te zetten. Hij was geen dictator, zoals het OM hem hier heeft omschreven, maar hij was ongelofelijk graag gezien.”

Platteau vroeg de rechtbank ook om rekening te houden met de leeftijd van Gyselbrecht en met zijn gezondheidsproblemen. “Het doet me denken aan een song van Joe Dassin, ‘L’été indien’. André komt nu in de herfstperiode van zijn leven, de periode waarin hij zou moeten kunnen genieten (…) Hij is al zwaar gestraft, ook financieel.”

Platteau citeerde vervolgens ook uit verklaringen van een reeks vrienden en professionele collega’s van Gyselbrecht om zijn persoonlijkheid te schetsen. “Geen enkele vriend is hij verloren sinds dit allemaal gebeurd is”, zo klonk het onder meer. Ook Elisabeth kwam aan bod: “Mijn vader was altijd lief en bezorgd. De waarden en normen die ik heb, heb ik van hem.”

“André Gyselbrecht wordt gesteund, en dat komt omdat hij altijd andere mensen heeft gesteund”, zo zei Platteau nog. “Als u vordert”, zo richtte Platteau zich nogmaals tot het OM, “Dan moet je alle mensen eruit snijden die hem kennen.”
Het OM vordert 30 jaar cel en 15 jaar TBS.

Platteau herhaalde nog eens dat uit de psychiatrische verslagen van Gyselbrecht gebleken is dat hij geen gevaar vormt voor de maatschappij. “Wees mild als het kan en streng als het moet. Maar neem André Gyselbrecht de hoop niet af”, zo sloot Platteau zijn pleidooi af.

bron: Belga