Actrice Viviane De Muynck wint hoofdprijs op Vlaamse Ultima’s

In de Arenbergschouwburg in Antwerpen zijn dinsdagavond de Ultima’s uitgereikt, de jaarlijkse cultuurprijzen van de Vlaamse Gemeenschap. De Ultima voor Algemene Culturele Verdienste ging naar de Antwerpse actrice Viviane De Muynck. Andere laureaten zijn onder meer het Antwerpse Museum Plantin-Moretus (Roerend Erfgoed), Coely (Muziek), Philippe Van Snick (Beeldende Kunsten) en Paul Schyvens (Cultureel Ondernemerschap). De Ultima’s zijn de voormalige Vlaamse Cultuurprijzen die door de Vlaamse minister van Cultuur worden uitgereikt aan toonaangevende artiesten, kunstenaars, organisaties of gezelschappen in twaalf categorieën. Aan elke Ultima is een geldsom van 10.000 euro verbonden, behalve aan die van Algemene Culturele Verdienste – daar krijgt de winnaar 20.000 euro.
Viviane De Muynck (71) ontving uit handen van minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) de Ultima voor Algemene Culturele Verdienste voor haar rijkgevulde theater-, film- en televisiecarrière die haar eerder al een carrièreprijs op het Film Fest Gent opleverde en nominaties voor het Gouden Kalf (Filmfestival van Utrecht) en de Joseph Plateauprijs. De Muynck is bij het grote publiek vooral bekend van rollen in “Het gezin van Paemel”, “De avonden”, “Confituur” en onlangs nog “Sprakeloos”.
Voor het eerst werd er ook een “Bill Award” uitgereikt, naar het gelijknamige jongerenlabel, specifiek bedoeld voor jong talent. De eerste laureate werd beeldend kunstenaar Carla Swerts, die vorig jaar doctoreerde aan de School of Arts PXL-MAD met “Woestijngetijden”, de neerslag van een onderzoeksproject dat zich richt op de artistieke verbeelding van de Oriënt.

bron: Belga