Acht weetjes over ijsberen voor International Polar Bear Day

Allemaal ijsberen op International Polar Day
Unsplash / C. Breton

De koning van de Noordpool, de ijsbeer, wordt vandaag tijdens International Polar Bear Day extra in de watten gelegd. Met deze ludieke actie vragen wetenschappers meer aandacht voor de bedreigde diersoort. Maar als er niet snel iets verandert, zal het liedje, “ik zag twee (ijs)beren, wat een wonder” een echt mirakel worden. Hieronder alvast enkele leuke feiten over het witte dier.

1. Ze zijn niet wit

De haren van de ijsbeer lijken door de reflectie van de zon wit, maar zijn eigenlijk doorzichtig. Onder hun vacht zit dan weer een zwarte huid. De beer is dus een echte camouflage-expert.

Unsplash / M. Mazzei

2. Ze hebben een mond vol tanden

In tegenstelling tot de mens hebben ijsberen 42 tanden. Aangezien ze carnivoren zijn, gebruiken ze die om prooien te doden en op te eten. Hun tong heeft dan weer een blauw kleurtje.

 

3. Ze heten officieel Ursus Maritimus

Ijsbeer is eigenlijk een artiestenaam. je mag ze officieel aanspreken met Ursus Maritimus of zeebeer.

Unsplash / V. Bernard

4. Ze wassen zich in de sneeuw

Heb je ooit al eens deze witte beer een bad zien nemen? Natuurlijk niet, maar de eigenlijke wasmethode is al even grappig. Ze proberen zich netjes te maken door in de sneeuw te rollen.

5. Ze zijn een allemansvriend

Ijsberen staan aan de top van de voedselketen en hebben dus van nature geen vijanden. Ironisch genoeg vormen hun eigen soortgenoten de grootste bedreiging, vooral wanneer ze moeten paren.

6. Ze baren meestal tweelingen

Een welpje van een ijsbeer heeft meestal een zusje of een broertje. Een enkel beertje is zeldzaam, net zoals drielingen. Daarna blijven ze twee jaar bij de mama voor ze hun eigen territorium gaan afbakenen.

Unsplash / R. Brendhagen

7. Het zijn de langst vastende dieren ter wereld

Door de klimaatopwarming en verlies van habitat moet de Ursus Maritimus steeds langere periodes zonder eten doorstaan. Gemiddeld kunnen ze drie tot vier maanden vasten. Geen enkel ander dier kan zo lang zonder voedsel als de ijsbeer. Jammer genoeg stellen wetenschappers ook vast de dieren meer en meer richting kannibalisme gaan en uit noodzaak hun eigen soortgenoten opeten.

8. Ze zijn er bijna niet meer

Ijsberen zijn afhankelijk van visvangst, maar door de klimaatverandering zijn er minder zeehonden en walrussen. De zoektocht naar eten duurt dus langer en kost meer energie. Als een gevolg hiervan zou 60% van de ijsberen tegen 2050 verdwenen kunnen zijn. Laten we dus hopen dat we nog lang International Polar Bear Day mogen vieren.

Unsplash / R. Gelpke