Opnieuw duizenden demonstranten op straat in Roemenië

In verschillende grote steden in Roemenië zijn zondagavond opnieuw duizenden mensen op straat gekomen uit protest tegen de regering. Ze betuigen hun steun aan openbaar aanklaagster Laura Codruta Kovesi die het onderzoek naar corruptie binnen de overheid leidt. De regering vraagt haar ontslag. Een 3.000-tal betogers trotseert zondagavond de vrieskou in de hoofdstad Boekarest. Ook in Timisoara, Cluj, Sibiu en Brasov kwamen telkens enkele honderden manifestanten bijeen.
Ze willen hun steun betuigen aan Laura Codruta Covesi, die het openbaar onderzoek naar corruptie in het land leidt. Minister van Justitie Tudorel Toader is donderdag een “intrekkingsprocedure” gestart om haar van het onderzoek te halen. Volgens de minister zou ze de grondwet overtreden hebben en het “imago van het land” schade hebben toegebracht.
Officieel is het de centrumrechtse president Klaus Iohannis die moet beslissen of Kovesi wordt ontslagen. Hij leeft op gespannen voet met de linkse regering in het land, en het is dus zeer de vraag of hij daar wel zal op ingaan.
De 44-jarige magistrate is erg populair bij de Roemenen, maar de regering is haar liever kwijt dan rijk. Ze startte al tientallen onderzoeken naar lokale en nationale verkozenen wegens corruptie.
Sinds de sociaaldemocraten in december 2016 opnieuw aan de macht kwamen in Roemenië, proberen ze de anticorruptiewetten in het land stap voor stap te versoepelen. Die pogingen hebben geleid tot de grootste straatprotesten in Roemenië sinds de val van het communistische regime eind 1989.

Bron: Belga