Rechtbank Antwerpen – Rechtbank beslist over schadeclaims tegen Apache

Rechtbank Antwerpen - Rechtbank beslist over schadeclaims tegen Apache

Moet nieuwswebsite Apache 350.000 euro aan schadevergoedingen ophoesten of worden de schadeclaims van projectontwikkelaar Land Invest Group en Joeri Dillen ongegrond verklaard? De burgerlijke rechtbank van Antwerpen velt vandaag/donderdag zijn vonnis in deze zaak. Apache schreef tussen 2013 en 2016 een reeks artikelen over vastgoeddeals in Antwerpen en onderzocht daarbij de mogelijke verwevenheid van de immobiliënsector met de Antwerpse politiek. Land Invest Group en Joeri Dillen, de voormalige kabinetschef van Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA), werden herhaaldelijk genoemd.
Zij voelden zich geviseerd en menen dat de berichtgeving van Apache “ongenuanceerd” is en fouten bevat. Ze trokken naar de rechtbank om de verwijdering van de artikels én een fikse schadevergoeding te eisen. De projectontwikkelaar vordert 250.000 euro van Apache, Joeri Dillen vraagt 100.000 euro.
Volgens de nieuwswebsite zijn dergelijke schadeclaims nefast voor de berichtgeving en bedoeld om journalisten schrik aan te jagen en monddood te maken. Apache blijft erbij dat er in de artikels niets verkeerd staat en dat alle informatie verifieerbaar is. De nieuwswebsite vroeg de rechtbank om de vorderingen ongegrond te verklaren.

bron: Belga