Secretaris-generaal VN eist stopzetting gevechten in Oost-Ghouta

Secretaris-generaal VN eist stopzetting gevechten in Oost-Ghouta
Secretaris-generaal VN eist stopzetting gevechten in Oost-Ghouta

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties Antonio Guterres heeft een onmiddellijk einde aan het geweld in de Syrische rebellenzone Oost-Ghouta geëist. Ook de Franse president Emmanuel Macron roept op tot een wapenstilstand. Volgens diplomaten zal de hoogste instantie van de VN, de Veiligheidsraad, de komende dagen stemmen over een ontwerp van resolutie, die een staakt-het-vuren van een maand in Syrië oplegt.
Volgens Guterres is Oost-Ghouta “de hel op aarde” geworden. “Ik roep alle betrokken partijen op alle oorlogsdaden te staken in Oost-Ghouta, opdat humanitaire hulp mogelijk is voor zij die het nodig hebben”, aldus de VN-baas in de Veiligheidsraad.

“Wat vandaag in Oost-Ghouta gebeurt, wordt door Frankrijk klaar en duidelijk veroordeeld”, zei Macron vandaag in Parijs. “Want onder het voorwendsel van de strijd tegen jihadistische islamisten heeft het (Syrische) regime met enkele van zijn nauwe bondgenoten beslist om de burgerbevolking en vermoedelijk enkele tegenstanders aan te vallen.”

Meer dan 13,1 miljoen Syriërs hebben momenteel nood aan humanitaire hulp, van wie 6,1 miljoen ontheemden binnen het land sinds de oorlog in Syrië bijna zeven jaar geleden uitbrak. Het conflict eiste al meer dan 340.000 mensenlevens. Volgens activisten vielen bij de bombardementen op Oost-Ghouta de afgelopen dagen bijna 300 burgerdoden.

Bron: Belga