Champions League - Sevilla en Manchester United scoren niet, Shakhtar Donetsk klopt AS Roma met 2-1

De heenwedstrijd van de achtste finales van de Champions League tussen Sevilla en Manchester United is woensdagavond op een doelpuntenloos gelijkspel (0-0) geëindigd. In Oekraïne won Shakhtar Donetsk met 2-1 van het AS Roma van Radja Nainggolan. José Mourinho had in het Estadio Ramon Sanchez Pizjuan geen plaats in zijn basiself voor zijn duurste speler Paul Pogba. Het water tussen de Portugese coach en de flamboyante Fransman zou veel te diep zijn. Officieel klonk het dat de middenvelder de voorbije dagen ziek was. Toch moest Pogba al na 17 minuten opdraven om de geblesseerde Ander Herrera te vervangen.

Manchester United gaf in de eerste helft niet thuis en mocht doelman David De Gea bedanken voor de 0-0 ruststand. De Spaanse goalie ging eerst goed plat op schoten van Muriel en Correa. Op slag van rust duwde De Gea met een ultieme reflex de kopballen van N'Zonzi en Muriel over de dwarsligger. Romelu Lukaku kreeg de beste mogelijkheid voor de bezoekers. De Rode Duivel nam een gemeten voorzet van spitsbroer Alexis Sanchez in een tijd op de slof, maar kon het leer niet laag houden. Ook na de koffie viel er weinig te beleven in de Andalusische voetbaltempel. Sevilla ontfermde zich over het leer en kwam het vaakst in de buurt van De Gea, maar de doelman moest geen wereldsaves meer verrichten. Een zwak Manchester United vond via Lukaku nog wel de weg naar het doel, maar de treffer van "Big Rom" werd afgekeurd. Terecht, zo bleek uit de herhaling. De Rode Duivel, die de match volmaakte, controleerde de voorzet van Pogba met de arm. Het slotakkoord was voor invaller Marcus Rashford, maar zijn schot ging voorlangs. De terugwedstrijd in Old Trafford wordt op 13 maart gespeeld.

Zo'n 4.500 kilometer verderop in Charkov gaf Shakhtar Donetsk in barre weersomstandigheden AS Roma en Radja Nainggolan partij. Ondanks temperaturen onder het vriespunt konden de supporters zich in het Metaliststadion wel opwarmen aan goed voetbal. De Oekraïners maakten het de Romeinen lastig, maar stonden aan de pauze wel een doelpunt in het krijt. Op slag van rust brak het Turkse toptalent Cengiz Ünder (41.) de ban. De Champions League-debutant duwde de 0-1 via doelman Pjatov binnen. Na de pauze herstelde Facundo Ferreyra (52.) snel het evenwicht. Shakhtar nam het roer stevig in handen in het tweede bedrijf, maar stuitte telkens op Roma-doelman Alisson. Twintig minuten voor tijd verzekerde de thuisploeg dan toch de verdiende zege. Fred (71.) krulde het leer uit een vrije trap via de onderkant van de lat in doel. Een onzichtbare Radja Nainggolan werd in de 83e minuut naar de kant gehaald bij de Romeinen. De return in Rome staat op 13 maart op het programma. Ondanks het belangrijke doelpunt op verplaatsing wacht de "Giallorossi" in het Stadio Olimpico nog een moeilijke opdracht.