Brussel investeert in digitale opvoeding

Brussels investeert in digitale opvoeding
Foto Pexels

Net zoals in 2017 zal het Brusselse gewest ook in dit jaar 100.000 euro investeren in nieuw materiaal voor de openbare computerruimtes (OCR) in Brussel. Dat heeft Brussels staatsecretaris voor Digitalisering Bianca Debaets (CD&V) aangekondigd. Ze trekt ook 250.000 euro uit voor projecten van verenigingen om de digitale kloof te verkleinen.

Het gewest en het Centrum voor Informatica voor het Brusselse Gewest (CIBG) stelden samen een actieplan op waarbij jaarlijks vier computerruimtes volledig vernieuwd worden. In 2017 was dat het geval in Evere, Sint-Joost-ten-Node, Koekelberg en Sint-Lambrechts-Woluwe. In Koekelberg gaat het zelfs om een gloednieuwe OCR. In 2018 staan de OCR’s van Sint-Gillis, Sint-Pieters-Woluwe, Watermaal-Bosvoorde en Sint-Agatha-Berchem op de planning.

“Toegang tot het internet en kunnen beschikken over performant ICT-materiaal is een basisbehoefte geworden in onze samenleving. Toch gaapt er voor veel Brusselaars nog een digitale kloof”, vertelt staatsecretaris Debaets.

Oudere vrouwen zijn digitaal kwetsbaar

Die digitale kloof werd aangetoond door een onderzoek van de Université Catholique de Louvain dat de staatssecretaris aanvroeg. De eerste resultaten tonen dat de inwoners uit de kanaalgemeenten het minst digitaal gevormd zijn. Vrouwen boven de 65 jaar vertonen dan weer een specifieke digitale kwetsbaarheid.

“Met de resultaten van de studie in het achterhoofd schrijf ik een projectoproep uit. Ik roep verenigingen op om projecten te ontwikkelen die de digitale kloof in Brussel aanpakken,” kondigt Debaets aan. Voor de projectoproep wordt nog eens 250.000 euro uitgetrokken. Verenigingen kunnen projecten indienen tot 30 maart 2018.