Gaia eist inwerkingtreding van verbod op chirurgische castratie bij biggen

Gaia eist inwerkingtreding van verbod op chirurgische castratie bij biggen

Uit een enquête die onderzoeksbureau Ipsos voor dierenrechtenorganisatie Gaia hield, blijkt dat 83 procent van de Vlamingen een wettelijk verbod wil op de chirurgische castratie bij biggen. In het Vlaamse regeerakkoord werd een verbod op deze praktijk opgenomen en voorzien tegen 2018, maar ze werd nog niet uitgevoerd. Voor Gaia zijn de resultaten het teken dat dit er nu moet komen. IPSOS bevroeg 1.000 Vlamingen van 15 jaar en ouder van alle sociale klassen. De respondenten die dat wilden, kregen een filmpje van een chirurgische castratie te zien waar bij biggen van een week oud de teelballen werden verwijderd. Nadien was 86 procent van mening dat biggen daarbij lijden.

Tegelijkertijd vindt 83 procent dat het regeerakkoord moet worden uitgevoerd en er een verbod moet komen. In België worden jaarlijks meer dan 5 miljoen beren (mannelijke varkens) gekweekt en geslacht. Van die beren wordt 76 procent, bijna vier miljoen mannelijke varkens, chirurgisch gecastreerd.

De reden voor die castratie is dat daarmee de berengeur, een onaangename geur die vrij kan komen bij het braden van het vlees, wordt vermeden. Intussen bestaat er al jaren een veilig vaccin voor de varkens die deze geur verhindert.

“Het vaccin is er, maar ze doen er niets aan”, stelt Gaia-voorzitter Michel Vandenbosch. “Waar wacht men nog op? Als men de knoop niet doorhakt en het regeerakkoord niet uitvoert, zal het er nooit van komen. Boerenorganisaties hebben zo nog altijd de indruk dat het vrijblijvend is.”

bron: Belga