Recordaantal banen in de bouw

Foto Unsplash - I. Ovsyannykov

De Belgische bouwsector heeft vorig jaar meer dan 1.900 jobs gecreëerd. Dat heeft de werkgeversorganisatie Confederatie Bouw meegedeeld. Het is voor het eerst sinds 2011 dat de cijfers er zo goed uitzien.

Tussen 2011 en 2015 gingen er zowat 20.000 jobs verloren bij Belgische bouwbedrijven. De werkkrachten werden vervangen door goedkopere werknemers die vanuit landen met lagere sociale bijdragen – zoals Polen, Hongarije en Bulgarije – naar België kwamen. Maar het tij lijkt te keren. Voor het eerst sinds 2011 is de tewerkstelling vorig jaar opnieuw gestegen. Tussen het vierde kwartaal van 2016 en het derde kwartaal van 2017 kwamen er 800 werknemers en 1.100 ondernemers bij. “Dat is een teken dat de sector het goed doet. We verwachten ook dit jaar een toename van de werkgelegenheid”, aldus Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw, aan de vooravond van Batibouw.

“Alle lichten staan op groen”

Daarnaast is de Confederatie Bouw ook op andere vlakken positief gestemd. De sector rekent dit jaar op een groei van meer dan 3%, nadat er ook al in 2017 een stijging van meer dan 2% werd opgetekend. “Alle lichten staan op groen”, zegt de Mûelenaere. Hij wijst erop dat het vertrouwen van de bouwondernemingen nu ruim boven het gemiddelde van de voorbije tien jaar ligt. “We zien eindelijk weer dat er evenveel optimisten als pessimisten zijn”, zo klinkt het. En ook het orderboekje van de bouwondernemingen is goed gevuld. Gemiddeld zijn de ondernemingen nu zeker van 5,9 maanden activiteit.

Strengere energienormen

Aan de basis van deze cijfers ligt een combinatie van economische groei, een historisch lage hypothecaire rente en een stijging in consumentenvertrouwen en koopkracht. In Vlaanderen, veruit de belangrijkste woningbouwmarkt, komt er nog een nieuwe impuls aan. Veel kandidaat-bouwers hebben eind vorig jaar nog snel een aanvraag voor hun bouwvergunning ingediend om de strengere bouwnormen van dit jaar voor te zijn.

___

De 58ste editie van Batibouw vindt dit jaar plaats van 22 februari tot 4 maart 2018 in Brussels Expo. De eerste twee dagen zijn voorbehouden aan professionele bezoekers. Vanaf zaterdag 24 februari is Batibouw toegankelijk voor het grote publiek.