Vosté wordt 32e op 500m, olympisch record voor Noorse winnaar Lorentzen

door
Belga
Leestijd 1 min.

Snelschaatser Mathias Vosté (23) is vandaag 32e geworden op de 500 meter op de Olympische Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang. Het goud in de Gangneung Oval ging naar de Noor Havard Lorentzen, die het olympisch record verbeterde. De Nederlanders, die op dit nummer in Sotsji het podium domineerden, grepen naast de medailles. In de derde rit moest Vosté het afleggen tegen de Duitser Joel Dufter (35.50). Voor Vosté was de 500 meter zijn tweede nummer in Zuid-Korea. Afgelopen dinsdag werd de in Heerenveen wonende Bruggeling 23e op de 1.500 meter. De West-Vlaming komt vrijdag nog in actie op de 1.000 meter.

Havard Lorentzen kroonde zich tot olympisch kampioen in 34.41, een verbetering met één honderdste van het olympisch record van de Amerikaan Casey FitzRandolph, in 2002 geschaatst op de Spelen in Salt Lake City. De Zuid-Koreaan Cha Min Kyu (34.42) veroverde het zilver. De Chinees Gao Tingyu (34.65) vervolledigde het podium.

Lorentzen is de opvolger van Michel Mulder, die zich op het Nederlands olympisch kwalificatietoernooi niet wist te plaatsen voor Pyeongchang. De Nederlandse wereldkampioen Jan Smeekens, vier jaar geleden goed voor zilver in Sotsji, stelde teleur met de tiende plaats.

Bron: Belga