Rangen binnen CD&V Brugge terug gesloten

Het geschil bij CD&V Brugge lijkt bijgelegd. De partij gaf maandag tekst en uitleg nadat afgelopen weekend commotie ontstond over de verdeling van het eventuele burgemeesterschap. CD&V was één van de eerste partijen in Brugge om hun kopman kenbaar te maken. Dirk De fauw trekt de lijst en gaat voluit voor het burgemeesterschap, maar Franky Demon zou tijdens de legislatuur eventueel overnemen. Dat is weliswaar als en slechts als CD&V de grootste partij zou worden en zo de burgemeester zou leveren. De fauw liet dit weekend in een interview in “Het Laatste Nieuws” evenwel verstaan voor de volle zes jaar te gaan.
Maar de rangen lijken terug gesloten. “CD&V Brugge heeft duidelijk de bedoeling om opnieuw de grootste partij te worden in Brugge en dan ook de burgemeester te leveren. Doch nu spreken over verdeling van mandaten is niet aan de orde! De partij wil nu eerst een bijzonder sterke lijst vormen met veel nieuwe kandidaten die een belangrijk deel van onze maatschappij vertegenwoordigen”, melden De fauw en Demon in een gemeenschappelijke verklaring.
Hoe zal het dan wel lopen mocht CD&V het burgemeesterschap behalen? “Er werden meerdere scenario’s besproken en uitgewisseld. Een vier jaar-, twee jaar-verdeling leek ons een goede regeling. In onderling overleg zetten wij ons gezamenlijk achter de duidelijke stelling dat Dirk De fauw voor de volle zes jaar gaat”, klinkt het. “Het is echter duidelijk dat Franky Demon een belangrijke rol zal spelen in Brugge en dat hij volgens Dirk De fauw zijn logische opvolger zou zijn. Daarnaast moet Franky verder en ook na de verkiezingen van 2019 de Brugse belangen verdedigen in Brussel”, aldus CD&V Brugge.
Er beweegt duidelijk iets in Brugge. Ook de lijstvorming bij N-VA verliep niet zonder slag of stoot en burgemeester Renaat Landuyt (sp.a) liet onlangs nog optekenen het burgemeesterschap aan zich voorbij te laten gaan als hij één stem minder zou krijgen dan in 2012.

bron: Belga