Druk jaar voor Belgische marine

De Belgische fregatten en marineschepen hebben een druk jaar in het vooruitzicht. De Louise-Marie neemt momenteel deel aan een NAVO-operatie in het Middellandse Zeegebied en ook de andere vaartuigen worden het hele jaar ingezet, van de Noordzee tot op de evenaar. De marine heeft het programma vandaag voorgesteld op een persconferentie in de buurt van Zeebrugge. Het Belgische fregat Louise-Marie is vorige maandag al vertrokken richting Middellandse Zee, voor een NAVO-operatie van drie weken die kadert in de strijd tegen het terrorisme. Het is de eerste keer dat een Belgisch marineschip deelneemt aan een NAVO-opdracht. De operatie – ‘Sea Guardian’ – is de opvolger van ‘Active Endeavor’, die er kwam in navolging van de aanslagen van 11 september 2001 in de VS. Voor Sea Guardian werkt de NAVO nauw samen met de EU, die in het Middellandse Zeegebied de operatie Sophia – vooral gericht op vluchtelingen die de oversteek maken van Afrika naar Italië of Griekenland – heeft lopen.

Na de operatie van drie weken blijft de Louise-Marie – of de Loma in marinetaal – volgens kapitein Guy Botman nog negen maanden beschikbaar voor de snelle reactiemacht van de NAVO, de ‘NATO Response Force’ (NRF).

Het commando- en logistieke ondersteuningsschip de Godetia gaat zoals bijna elk jaar op missie in Afrika, om er de plaatselijke marine op te leiden voor bijvoorbeeld de strijd tegen piraterij in de Golf van Guinée. Die missie kadert in het Amerikaanse programma ‘Africa Partnership Station’ (APS). Het schip vertrekt op 5 maart naar Gabon en blijft daar nog tot 5 mei.

bron: Belga