‘Three Billboards’ grote winnaar Bafta’s

AFP / B. Stansall

‘Three Billboards Outside Ebbing, Missouri’ van regisseur Martin McDonagh is de grote slokop geweest bij de 71ste editie van de Bafta’s, de Britse film- en televisieprijzen. De Belgische inzending ‘Loveless’ kon haar nominatie niet verzilveren.

De Amerikaans-Britse co-productie met actrice Frances McDormand kon vijf van de negen nominaties verzilveren en haalde onder meer de hoofdprijs binnen. Favoriet ‘The Shape of Water’ van Guillermo del Toro haalde maar drie maskers binnen. Andere belangrijke winnaars zijn Gary Oldman, die gekroond werd tot beste acteur voor zijn rol in ‘Darkest Hour’ en Daniel Kaluuya die de publieksprijs kreeg als rijzende ster.

Belgische nominatie 

Het was tot slot nog uitkijken naar de categorie beste niet-Engelstalige film, die dit jaar ook een Belgisch tintje had. ‘Loveless’, de Belgisch-Russische co-productie van de Russische regisseur Andrej Zvyagintsev, greep echter naast het masker. De prent, mee geproduceerd door het bedrijf ‘Films du Fleuve’ van de broers Dardenne, moest de duimen leggen tegen de Zuid-Koreaanse thriller ‘The Handmaiden’ van Park Chan-wook.