Meest voorkomende voornamen in Vlaanderen zijn Maria en Marc

Meest voorkomende voornamen in Vlaanderen zijn Maria en Marc

Maria en Marc zijn de meest voorkomende voornamen in Vlaanderen. Dat blijkt vandaag uit gegevens die het Belgische statistiekbureau Statbel heeft verzameld voor de volledige bevolking in 2017. De cijfers hebben betrekkingen op alle leeftijden. Uit de gegevens van Statbel blijkt dat Marc 45.746 keer voorkomt in Vlaanderen en daarmee de belangrijkste mannelijke voornaam is. Daarna volgen Jan (41.010), Luc (40.319), Patrick (34.681) en Dirk (32.201). Marc blijkt vooral in de leeftijdscategorie tussen 18 en 64 jaar goed te scoren. Want bij de 65-plussers scoren Willy, Roger en Jozef duidelijk beter, terwijl de minderjarigen vaker Robbe, Thomas of Milan heten.

Bij de Vlaamse vrouwen valt dan weer het hoge aantal Maria’s op: 103.820. Dat is meer dan het dubbel van Marie (46.127), die als nummer twee op de Vlaamse ranglijst wel nog Rita (30.864), Ann (24.975) en Martine (24.062) voorafgaat. Maria staat op kop in alle leeftijdscategorieën boven de achttien jaar. Bij de minderjarigen doen de namen Emma, Marie en Laura het dan weer beter.

Statbel heeft ook statistieken voor de andere gewesten. Zo blijkt in Wallonië Jean de meest voorkomende mannennaam te zijn, voor Michel en Philippe. Bij de vrouwen haalt Emma het van Marie en Laura.

In Brussel staat Mohamed dan weer op de eerste plaats bij de mannen, terwijl zijn bijna-naamgenoot Mohammed op drie staat. Tussenin prijkt Jean nog op de tweede plaats. Bij de Brusselse vrouwen is Maria populairder dan Marie en Fatima.

Als naar de volledige Belgische bevolking gekeken wordt, voeren Maria en Jean de ranglijsten aan.

bron: Belga