“Laatste drie ronden waren er te veel aan”, zegt Bart Swings na 10 km

Laatste drie ronden waren er te veel aan
Laatste drie ronden waren er te veel aan

Bart Swings is vandaag op de Winterspelen in Zuid-Korea tot het uiterste gegaan in zijn 10.000 meter. Net zoals tijdens de 1.500 en 5.000 meter haalde hij een persoonlijk record op een laaglandbaan (geschaatst op zeeniveau). De Leuvenaar verscheen dan ook moe maar tevreden in de mixed zone van het Gangneung Oval. Hij wist op dat moment nog niet dat hij uiteindelijk achtste zou worden. Swings moest ’s avonds (lokale tijd) in de eerste van zes ritten aan de bak. Hij liet zijn Japanse tegenstander Ryosuke Tsuchiya al snel achter. De 27-jarige Swings hield lange tijd een constant tempo aan met rondjes vlot onder 31 seconden. Pas in de laatste drie ronden werd het verval groot. Met een laatste 400 meter in 33.41 klokte Swings af in 13:03.53, een tijd waarmee hij in Sotsji brons zou hebben gehaald.

“Ik ben heel diep moeten gaan. Dat was ook nodig want ik wilde onder de magische grens van dertien minuten”, reageerde Swings, wiens persoonlijke record (op hoogte geschaatst) 12:57.31 bedraagt. “Ik verwachtte met een tijd van 12:50, 12:55 het podium te kunnen halen maar de laatste drie ronden waren er te veel aan. Ik voelde krampen komen. Mijn hamstring voelde als een stalen kabel, helemaal verzuurd. Op het einde was het krabbelen naar de finish. Zo zag het er waarschijnlijk ook uit (lacht).”

Niettemin hield Swings een goed gevoel over aan zijn race. “Ik moet hier tevreden mee zijn. Ik ben er vanaf het begin vol voor gegaan. Daarom ben ik ook hier op de Spelen. Ik had een tijd van 12:55 in gedachten en ik denk dat ik heel lang op dat schema zat. Tot drie ronden van het einde is dit een van mijn beste tienkilometers.”

Swings neemt nu een welverdiende rustpauze alvorens hij volgende week zaterdag, op de voorlaatste dag van de Spelen, een laatste keer het olympische ijs zal betreden. Hij neemt dan deel aan de massastart, een minimarathon op ijs waarin hij zijn ervaring als skeeleraar kan uitspelen om een gooi te doen naar een medaille.

Bron: Belga