Belgen in het buitenland - Batshuayi schittert bij Dortmund, supersub Januzaj scoort voor Sociedad

In de 1/16 finales van de Europa League heeft Michy Batshuayi zijn club Dortmund donderdagavond eigenhandig aan winst geholpen tegen Atalanta Bergamo (3-2). De Rode Duivel scoorde tweemaal en had ook een voet in het eerste doelpunt. Adnan Januzaj scoorde voor Real Sociedad uit een vrije trap in het duel tegen Red Bull Salzburg (2-2). Michy Batshuayi, alweer in de basis bij Dortmund, leek duidelijk met vertrouwen te spelen. In de 23e minuut dribbelde hij zich een weg tussen drie verdedigers. Zijn schot werd echter gered door doelman Etrit Berisha. Naast talent toonde de Rode Duivel ook werkkracht. Zo recupereerde hij de bal op het halfuur diep in de eigen helft. Batshuayi zette meteen de counter op die resulteerde in de 1-0 (Schürrle, 31e).

Atalanta kwam in de 51e minuut op gelijke hoogte te staan na een doelpunt van Josip Ilicic. Diezelfde Ilicic maakte er amper vier minuten later 1-2 van. Maar dan drukte de Batshuayi de Italiaanse vreugde de kop in. Ter hoogte van de halve maan trapte hij in de 65e minuut de gelijkmaker onhoudbaar tegen de netten. In de blessuretijd maakte "Batsman" zich onsterfelijk bij BVB. De 24-jarige Brusselaar tikte het winnende doelpunt (90e +2) tegen de netten. De Rode Duivel was in de drie wedstrijden die hij voor Dortmund speelde al goed voor vijf goals en een assist. Timothy Castagne keek bij Atalanta toe vanop de bank.

Adnan Januzaj mocht in het duel tussen Real Sociedad en Red Bull Salzburg de volledige tweede helft meespelen. Sociedad stond toen al achter na een owngoal van Mikel Oyarzabal in de 27e minuut. In de 57e minuut zette Alvaro Odriozola de bordjes gelijk na een sterke dribbel door de Oostenrijkse defensie. In de 80e minuut bedankte Januzaj zijn coach voor de speelminuten door de 2-1 te scoren. Zijn vrije trap ging door de muur en voorbij doelman Alexander Walke. Vlak voor afluiten bracht de Japanner Takumi Minamino Sazlburg opnieuw op gelijke hoogte.

De terugwedstrijden worden volgende week gespeeld.