Duitsland bouwt nieuw commandocentrum voor NAVO

Duitsland bouwt nieuw commandocentrum voor NAVO

Duitsland zal voor de NAVO een nieuw commandocentrum bouwen, dat zal instaan voor de snelle verplaatsing van troepen en materiaal in Europa. De Duitse minister van Defensie Ursula von der Leyen bevestigde die plannen vandaag in Brussel, in de marge van de vergadering van de 29 ministers van Defensie binnen de NAVO in Brussel. “Duitsland heeft aangeboden raamwerknatie te zijn, en daarvoor zijn die andere landen heel dankbaar”, aldus de Duitse minister. De troeven van Duitsland daarvoor zijn de situering “in het hart van Europa” en de “ervaring op vlak van logistiek en ondersteuning”.

De NAVO besliste in november vorig jaar om de commandostructuur te herzien en te moderniseren. Daarmee reageert de verdragsorganisatie vooral op het als agressief ervaren beleid van Rusland.

NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg verwacht dat de ministers tijdens de vergadering op het hoofdkwartier in Brussel de beslissing zullen nemen om twee nieuwe commandocentra op te richten. Dat zei hij woensdagochtend voor de start van de bijeenkomst.

Naast het commando voor militaire mobiliteit, komt er ook een commando voor de Atlantische Oceaan, om onder andere de maritieme communicatielijnen tussen Noord-Amerika en Europa te beschermen. Volgens het financieel nieuwsagentschap Bloomberg komt dat tweede commando in de Verenigde Staten.

Vergeleken met de periode tijdens de Koude Oorlog is de commandostructuur van het bondgenootschap sterk afgebouwd. Van een dertigtal hoofdkwartieren zijn er nu nog zeven.

bron: Belga