Sterkste cycloon in zestig jaar laat spoor van vernieling achter in Tonga

Sterkste cycloon in zestig jaar laat spoor van vernieling achter in Tonga
Sterkste cycloon in zestig jaar laat spoor van vernieling achter in Tonga

De tropische cycloon Gita heeft een spoor van vernieling achtergelaten in Tonga, de eilandengroep ongeveer 2.000 kilometer ten noordoosten van Nieuw-Zeeland. Het parlementsgebouw op het hoofdeiland is met de grond gelijk gemaakt. Dat zeggen de autoriteiten dinsdag. De hulpdiensten van Tonga zeggen dat ze alle moeite hebben om naar buiten te gaan en de schade op te meten van de cycloon van categorie 4, die Tongatapu trof, waar hoofdstad Nuku’alofa ligt, om ongeveer middernacht (12 uur ’s middags in België). Aanhoudende winden bereikten snelheden van meer dan 230 kilometer per uur.
Daken werden van huizen geblazen, kerken en huizen raakten beschadigd, bomen en elektriciteitsleidingen werden omgeblazen. Op het hele eiland waren er overstromingen, zo blijkt uit foto’s op sociale media.
Of er dodelijke slachtoffer zijn gevallen, is voorlopig niet bevestigd. Het Britse Meteorologische Instituut zegt dat Gita de sterke cycloon was in Tongatapu in zestig jaar. Ook het gebouw van Tonga’s meteorologische dienst zelf liep aanzienlijke schade op. Er werd daarom aan de autoriteiten van Fiji gevraagd de taken over te nemen.
“Het was en vreselijke nacht”, zei Graham Kenna dinsdag, een verantwoordelijke van Tonga’s National Emergency Management Office (NEMO). “Ik doe al dertig jaar aan rampenbestrijding en dit was de meest angstaanjagende nacht die ik ooit heb gehad. Het was vreselijk.”
Tonga riep honderden militairen op voor de schoonmaak. De hulpdiensten zeggen dat ongeveer zeventig procent van de bevolking in Tongatapu getroffen is, waar ongeveer 70.000 mensen wonen. Voedsel en water zouden een ernstig probleem zijn.
De elektriciteit is afgesneden uit voorzorg. In het stadscentrum geldt een uitgaansverbod. De cycloon is nu op weg naar Fiji’s zuidelijke Lau-eilanden.

Bron: Belga