Zestien leden van Afghaanse veiligheidstroepen neergeschoten door eigen collega’s

Zestien leden van Afghaanse veiligheidstroepen neergeschoten door eigen collega's
Zestien leden van Afghaanse veiligheidstroepen neergeschoten door eigen collega's

In de Afghaanse provincie Helmand zijn zestien leden van de veiligheidstroepen neergeschoten door hun eigen collega’s. De daders lokten hen naar een checkpoint om zich voor te bereiden voor een aanval tegen de Taliban. Nadat de daders hun collega’s hadden gedood, vluchtten ze weg naar de Taliban. Dat meldt een lid van de provinciale raad van Helmand vandaag aan DPA. “Vijf leden van de Afghaanse veiligheidstroepen lokten hun collega’s naar een veiligheidspost onder het mom dat ze een aanval aan het voorbereiden waren tegen militanten van de Taliban”, zegt Haji Abdul Ahad Sultanzoy van de provinciale raad van Helmand. “Toen de zestien arriveerden aan de checkpoint, werden ze echter een voor een neergeschoten door hun collega’s.”

Een tweede bron, een provinciale veiligheidsfunctionaris die anoniem wilde blijven, bevestigde het incident. Hij voegde eraan toe dat de daders met een twintigtal verschillende wapens en twee militaire voertuigen op de vlucht sloegen en zich aansloten bij de Taliban.

Een woordvoerder van de Taliban bevestigde dat een militante groep verantwoordelijk is voor het incident. Volgens deskundigen slagen de Taliban er steeds vaker in om leden van de Afghaanse veiligheidstroepen te rekruteren en te beïnvloeden zodat ze aanslagen plegen binnen hun eigen teams en zelfs bij de buitenlandse troepen.

Bron: Belga