Gedenkstenen Holocaustslachtoffers geplaatst zonder toestemming Antwerps stadsbestuur

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Brusselse Association pour la Mémoire de la Shoah (AMS) heeft zaterdag en zondag 17 nieuwe "struikelstenen" geplaatst om slachtoffers van de Holocaust te herdenken. In Antwerpen plaatste de organisatie twee van die gedenkstenen in het voetpad, maar dat gebeurde volgens AMS zonder toestemming van de stad. De gedenkstenen in kwestie zijn de "Stolpersteine" van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Ze worden bij voormalige woningen van Holocaustslachtoffers geplaatst. Her en der in Europa kwamen de voorbije jaren al Stolpersteine te liggen en ook in ons land vallen er onder meer in Brussel al terug te vinden.

Demnig was aanwezig bij de plaatsingen. Zaterdag werden er zeven geplaatst in Wallonië, onder meer in Charleroi. Zondagochtend volgden Brussel (3) en Anderlecht (5).

Zondagnamiddag was Antwerpen aan de beurt. Aan de Pretoriastraat werd een struikelsteen geplaatst voor Émile Zuckerberg. Hij werd bij een razzia in met een hele groep andere kinderen opgepakt in Frankrijk en gedeporteerd. Hij stierf op zesjarige leeftijd in de gaskamers van Auschwitz. In de Stoomstraat werd een steen geplaatst voor Keyla Gitla Szafirstein, lid van een Joodse verzetsfamilie.

De plaatsting van de Antwerpse stenen is "een daad van legitieme burgerlijke ongehoorzaamheid", zegt Michel Lussan, woordvoerder van AMS, een Brusselse organisatie voor de herinnering aan de Shoah.

De woordvoerder van de Antwerpse burgemeester laat weten dat de zaak onderzoek wordt.

AMS heeft met een petitie meer dan 5.700 handtekeningen verzameld, waaronder 1.000 van Antwerpenaars. De petitie gericht aan burgemeester Bart De Wever wijst erop dat Antwerpen en München de enige Europese steden zijn die geen struikelstenen willen.

Lussan wijst ook het Antwerpse oorlogsverleden. "Antwerpen was de enige stad waar de politie razzia's orchestreerde", zegt hij. Door de weigering kunnen ook geen struikelstenen geplaatst worden voor agenten geplaatst die niet wilden deelnemen aan de razzia's, daarom in het verzet gingen en later gedeporteerd werden, stelt Lussan.

De kwestie zorgt al langer voor onenigheid. AMS vroeg in het verleden reeds om struikelstenen te plaatsen, maar zowel Patrick Janssens (sp.a) als Bart De Wever (N-VA) ging daar als burgemeester niet op in, na advies van het Forum der Joodse Organisaties (FJO). Een belangrijk deel van de Joodse gemeenschap vindt immers dat het weinig respectvol is om op een gedenksteen te stappen en bovendien kunnen niet alle slachtoffers op die manier herdacht worden omdat niet alle namen bekend zijn.

In België zijn er meer dan 260 struikelstenen, in Europa meer dan 65.000. Maandag wordt in Gent nog een gedenksteen geplaatst op initief van Gentse verenigingen en met steun van AMS.

bron: Belga