Weerbericht – Eerst buien, later opklaringen

Het wordt zaterdag eerst nog zwaarbewolkt met kans op enkele buien, soms ook winterse buien, in het centrum. Vanaf het westen wordt het droger en krijgen we geleidelijk ook bredere opklaringen en die opklaringen bereiken in de namiddag ook het centrum van het land. In de Ardennen blijft er veel bewolking aanwezig en valt er soms wat lichte sneeuw, meldt het KMI. De maxima liggen zaterdag tussen -1 graad op de Ardense hoogten en 6 of 7 graden aan zee en het westen.
Het KMI waarschuwt voor zaterdagochtend (5-8 uur) voor gladde wegen: winterse buien zijn immers mogelijk in het centrum en het oosten van het land. Plaatselijk kunnen zich ijsplekken vormen (bijvoorbeeld tijdens eventuele opklaringen, op beschutte plekken in de Kempen en in de Ardennen, waar de grondtemperatuur onder nul zakt).
’s Avonds en ’s nachts trekt een nieuwe storing van west naar oost over ons land. In het westen valt daaruit regen en soms wat winterse neerslag. In het centrum valt sneeuw, overgaand smeltende sneeuw en regen. In het oosten van het land, waar de temperaturen beneden of rond 0 graden blijven, kunnen er enkele cm verse sneeuw vallen. De minima liggen tussen -4 graden in de Hoge Venen en +4 graden aan zee.
Zondag krijgen we afwisselend zon en wolken, soms vergezeld van een winterse bui. De maxima liggen tussen 1 en 4 graden ten zuiden van Samber en Maas en rond 5 of 6 graden elders. ’s Avonds en ’s nachts neemt de buienneiging af. De buien die het toch nog langer uithouden, zullen dan ook in Vlaanderen sneeuw produceren.
Maandag is het meestal droog en gedeeltelijk bewolkt. Een paar winterse buien, eventueel ook met een donderklap erbij, zijn mogelijk, vooral in het noorden van het land.

bron: Belga