Luchtaanval in Syrië treft ziekenhuis

Een ziekenhuis in de Syrische stad Mishimishan, in het noordwesten van het land, is gisteren getroffen door een luchtaanval. Dat meldt Artsen zonder Grenzen vandaag. “De situatie gaat van kwaad naar erger”, klinkt het. De ngo ondersteunde in het ziekenhuis de vaccinatie-activiteiten, maar had er geen eigen personeel. “Deze gewelddadige aanslag kan niet worden getolereerd en is opnieuw een klap voor de al onrustige zone”, aldus Omar Ahmed Abenza, AzG-landverantwoordelijke in Syrië. Door zulke aanvallen wordt de medische verzorging van mensen steeds moeilijker gemaakt. Bij de aanval werd het deel van het ziekenhuis waar de vaccinaties plaatsvonden zwaar beschadigd. Ook de voorraad vaccins en de koelkasten die nodig waren om de vaccins te bewaren werden vernietigd, klinkt het. AzG vaccinneerde in de tweede helft van vorig jaar in Mishimishan meer dan 10.000 kinderen, maar dat is dus nu niet langer mogelijk.

Bij de aanval kwamen zes mensen om, patiënten en verzorgers. Er vielen ook 17 gewonden. Artsen zonder Grenzen vraagt zich af waar gewonden nu behandeld zullen worden. Het spreekt van een “domino-effect”, elke keer een medische structuur wordt gebombardeerd. “Het personeel van het referentiehospitaal in de buurt van Qunaya, dat ook door AzG wordt ondersteund, werd extreem nerveus na de aanslag in Mishmishan. Daarom besloot het management om de dienstverlening te reduceren, stuurde het niet-kritieke patiënten naar huis en bewaarde het enkel een team voor de spoedafdeling en de operatiekamer.”

AzG heeft in de provincie Idlib, waar Mishmishan zich bevindt, drie eigen mobiele teams om de patiënten die ze vinden te behandelen, maar alleen al in die provincie zijn honderdduizenden ontheemden verspreid.

Idlib staat grotendeels onder controle van rebellen, maar wordt sinds een paar weken zwaar gebombardeerd door de Syrische luchtmacht en zijn Russische bondgenoten.

bron: Belga