Russische kunst in MSK – “Expertencommissie zal geen uitspraak doen over echtheid van collectie”

Russische kunst in MSK - "Expertencommissie zal geen uitspraak doen over echtheid van collectie"

De vrijdag voorgestelde expertencommissie die zich moet buigen over de Toporovski-collectie in het Gentse Museum voor Schone Kunsten (MSK), zal geen uitspraak doen over de echtheid van de werken. Dat verduidelijkt Thomas Leysen, de voorzitter van die commissie, vrijdagavond. “Dit is immers niet mogelijk binnen het tijdsbestek en de middelen van de commissie”, luidt het.
De Toporovski-collectie uit het Gentse MSK beroert al weken de gemoederen in kunst- en cultuurkringen. Ook al is er intussen beslist de omstreden bruiklenen uit de zalen te halen, toch blijft er discussie over onder meer de authenticiteit van de werken en over de manier waarop de werken verzekerd zijn.
Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) stelde vrijdag een expertencommissisie voor die de veelbesproken werken onder de loep zou nemen. Ze bestaat uit vier experts en wordt voorgezeten door topondernemer Thomas Leysen, die ook voorzitter is van de Topstukkenraad.
Maar Leysen benadrukt in een reactie dat de commissie “zich geenszins geëngageerd heeft om een uitspraak te doen over de ‘echtheid van de werken Toporovski’. Dit is immers niet mogelijk binnen het tijdsbestek en de middelen van de commissie.”
De commissie zal wel bekijken of de twijfels over de authenticiteit en de herkomst van de werken zwaar genoeg doorwegen om de collectie uit het museum te blijven weren. Ook moet er worden nagegaan of het MSK zorgvuldig genoeg gehandeld heeft. Tot slot moet de commissie op basis van deze ‘case’ lessen trekken voor de toekomst.
Bedoeling is dat de commissie in maart een eerste tussentijds verslag aflevert aan de Vlaamse overheid en het Gentse stadsbestuur.

bron: Belga