IN BEELD. Het donkerste gebouw ter wereld

Het donkerste gebouw ter wereld
Foto Getty Images

Vanaf vandaag kan je op de site van de Olympische Winterspelen in Pyeongchang het zogenoemde ‘donkerste gebouw ter wereld’ bezoeken. Het paviljoen heeft zijn naam te danken aan de bijzondere verf waarmee het beschilderd is.

Pekzwart is het paviljoen, dat gebouwd werd op vraag van Hyundai. Architect Asif Khan kreeg de opdracht om de constructie tot een goed einde te brengen, en met succes. Het paviljoen is eerder deze week voorgesteld. Vanaf vandaag kan het grote publiek het ook bezichtigen.Het gebouw heeft zijn bijzondere uitstraling te danken aan de verf, die gebruikt is om de buitenmuren mee te bedekken. Het gaat om Vantablack VBx2, een materiaal dat 99 procent van alle licht absorbeert.

Zwarte wolk

“Vanop een afstand lijkt het wel alsof je door een venster kijkt, recht in de ruimte”, verklaart Khan zijn project. “Als je dichter komt, wordt je gezichtsveld steeds meer ingenomen door het zwarte vlak. Als je uiteindelijk het gebouw binnen stapt, lijkt het alsof je geabsorbeerd wordt door een zwarte wolk.”

De binnenkant van het paviljoen is dan weer compleet het tegenovergestelde: die is spierwit, nog witter dan de broze huid van Sneeuwwitje. Je kan er een waterinstallatie bewonderen die 25.000 waterdruppels per minuut laat vallen. Al die druppels stromen samen tot een centraal meer.