Verdediging: "Ayari wilde geen slachtpartij aanrichten of martelaar worden"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Sofien Ayari wilde helemaal geen slachtpartij aanrichten of als een martelaar sterven. Integendeel, hij is gevlucht toen het hem te heet onder de voeten werd en zijn kompaan Mohamed Belkaïd aan het sterven was tijdens de schietpartij die op 15 maart 2016 plaatsvond in de Driesstraat in Vorst. Dat heeft Isa Gültaslar, advocaat van Ayari, vandaag gezegd tijdens het proces. Hij ziet dus geen terroristische context. "Als Ayari echt had willen sterven als martelaar, wat in sommige extremistische middens toch gezien wordt als het hoogste goed, dan had hij die mogelijkheid", aldus Gültaslar, die een reeks scenario's aanhaalde waarbij de schietpartij veel doden had kunnen veroorzaken.

"Ze hadden de agenten beneden gehoord, ze hadden ze dus tegemoet kunnen treden en doodschieten, ze hadden vanuit het raam op de eerste verdieping kunnen schieten, ze hadden in hun vlucht ook de mogelijkheid om mensen te doden. Op een bepaald moment hebben ze een meisje gekruist en hebben ze tegen haar gezegd dat ze haar niets zouden aandoen. Is dat het gedrag van iemand die dood en vernieling wil zaaien?", klonk het. "Denkt u dat Ayari en Abdeslam in de dagen erna dat ze op de vlucht waren, geen wapens konden vinden in Molenbeek? Tuurlijk wel. Maar ze zijn er niet naar op zoek gegaan, ze zijn opgepakt zonder wapens."

Eerder had Laura Séverin, de andere advocate van Ayari, ervoor gepleit om haar cliënt vrij te spreken voor moordpoging in een terroristische context. Hoogstens ging het om een poging doodslag, klonk het.

bron: Belga