Amerikaanse aanval op regeringstrouwe troepen in Syrië "daad van agressie"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Syrische autoriteiten hebben een aanval van de door de VS geleide internationale coalitie op regeringsgezinde troepen veroordeeld als "een daad van agressie" ter ondersteuning van terroristische krachten. De coalitie had in het oosten van Syrië met luchtaanvallen en artilleriegeschut troepen gebombardeerd, die de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) en de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) bestrijden. Dat heeft het staatspersagentschap Sana vandaag gemeld. Volgens de Amerikaanse nieuwszender CNN, die een niet nader genoemde militaire bron van de Amerikaanse strijdkrachten citeerde, zouden meer dan 100 regeringsgezinde strijders zijn gedood. Volgens Syrische militaire kringen zouden meer dan 150 gezagsgetrouwe manschappen zijn gedood of verwond. Onder de slachtoffers bevonden zich ook Russische soldaten.

De anti-IS-coalitie verklaarde in de loop van de nacht dat de regeringsgezinde troepen gisteren in de centrale Eufraatvallei een hoofdkwartier van de SDF hadden aangevallen. Daar bevonden zich ook soldaten van de anti-IS-coalitie. De bombardementen zouden een defensieve reactie zijn geweest op een "niet geprovoceerde aanval" van de regeringsgezinde troepen, die tanks en artillerie hadden ingezet, aldus CNN. Vermoedelijk wilden ze de olievelden in de regio inpalmen.

De Verenigde Staten bemoeien zich in de regel niet met de burgeroorlog in Syrië en strijden er enkel tegen de jihadisten van IS. Maar vorig jaar al vielen ze meermaals regeringsgezinde milities aan. Telkens spraken ze van verdedigingsmaatregelen. Het Amerikaans leger werkt in de strijd tegen IS nauw samen met de SDF. Die strijdkrachten worden aangevoerd door de Koerdische milities van de YPG, waartegen het Turks leger sinds 20 januari de strijd heeft aangebonden op Syrisch grondgebied.

Bron: Belga