Een Belg op vier is niet gelukkig met zijn buurt

Een Belg op vier is niet gelukkig met zijn buurt
Belga / C. Ketels

“Oost west, thuis best”, zo luidt het bekende spreekwoord. Maar klopt die uitspraak wel? Een kwart van de Belgen is blijkbaar ongelukkig met zijn woonomgeving, zo blijkt uit een rondvraag bij 1.000 landgenoten. 

Met een gemiddelde score van 7,3 op 10 zijn Belgen best gelukkig met de buurt waar ze wonen. Dat blijkt uit het onderzoek dat in opdracht van Reynaers Aluminium is uitgevoerd. Vooral de West-Vlamingen zijn in de wolken met hun stekje. Inwoners van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de provincie Antwerpen zijn dan weer het minst tevreden.

Desondanks geeft een kwart van de ondervraagden zijn woonomgeving maar een score van 6 op 10, of zelfs minder. Lang niet iedereen is dus in z’n nopjes met zijn buurt. Een Belg op drie geeft ook aan dat zijn tevredenheid de laatste jaren is gedaald.

Stad versus platteland

Vooral stedelingen zijn ontevreden met hun buurt, zeker in vergelijking met de landgenoten die op het platteland wonen. De grote boosdoeners? De toenemende verkeersdrukte, slecht bestuur en het gebrek aan rust. Plattelandbewoners klagen dan weer vooral over het gebrek aan culturele centra en sportfaciliteiten. Ook de bereikbaarheid van hun buurt dankzij grote wegen of het openbaar vervoer laat te wensen over.

Hoe ziet de ideale buurt er dan wel uit? Die is rustig en met leuke buren, zo klinkt het. Ook veel groene ruimte, een vlotte bereikbaarheid, weinig verkeersdrukte en de aanwezigheid van winkels staan hoog op het verlanglijstje.