Slachtoffers en nabestaanden Bende Van Nijvel: “Hopen op nieuw elan”

Slachtoffers en nabestaanden Bende Van Nijvel: "Hopen op nieuw elan"

In de zaak van de Bende van Nijvel hopen slachtoffers en nabestaanden dat de uitbreiding van het speurdersteam en de tussenkomst van het federaal parket tot positieve resultaten zal leiden. “Het kan alleen maar beter worden. Met de mensen van het federaal parket zal het onderzoek misschien een nieuw elan krijgen”, zegt advocaat Walter Van Steenbrugge. Sinds in getuigenissen ex-rijkswachter Christiaan Bonkoffsky werd aangeduid als de mogelijke “Reus” van de Bende, hebben de speurders zowat 800 tips ontvangen, waarvan er 470 bruikbaar zijn. Het speurdersteam zal worden uitgebreid van 11 naar 30, zei minister van Justitie Koen Geens (CD&V) in de Kamercommissie Justitie.

Het dossier is nu “gefederaliseerd”. Het federaal parket neemt het dossier over van Christian De Valkeneer, de vroegere procureur van Charleroi die nu procureur-generaal in Luik is. Hij had het dossier in handen genomen in 2013, toen de procureur-generaal van Bergen, Claude Michaux, met pensioen ging. De onderzoeksrechter in het dossier blijft wel Martine Michel, onderzoeksrechter in Charleroi.

“Zoals het nu liep, was het niet goed”, zegt Walter Van Steenbrugge, die optreedt voor de familie Palsterman. “De standpunten die tot nu toe ingenomen werden door de procureur waren van een bedroevend niveau. Het kan alleen maar beter worden. Met de mensen van het federaal parket zal het onderzoek misschien een nieuw elan krijgen. We zullen het blijven opvolgen.”

bron: Belga