Antwerpse CEO's steken tweede keer de koppen bij elkaar rond slimme mobiliteitsoplossingen

door
Belga
Leestijd 2 min.

In Antwerpen zijn tientallen CEO's van Antwerpse bedrijven samengekomen om ervaringen en ideeën uit te wisselen rond mobiliteitsoplossingen tijdens de lopende en nog geplande grote infrastructuurwerken in de regio. Het is de tweede soortgelijke bijeenkomst in het kader van het mobiliteitsproject Slim Naar Antwerpen. Een mobiliteitsscan bij 22 deelnemende bedrijven wees alvast uit dat het potentieel om werknemers te verleiden tot alternatieve vervoersmiddelen voor de eigen wagen nog erg groot is. Van de 22.187 werknemers voor wie een mobiliteitsscan werd uitgevoerd, kwam toen nog bijna 60 procent dagelijks met de eigen wagen naar het werk. Berekeningen op basis van criteria zoals afstand tussen woon- en werkplaats en beschikbaarheid en dienstverlening van openbaar vervoer wijzen uit dat het veel beter kan. 47 procent zou met de fiets of elektrische fiets kunnen komen in plaats van 21 procent nu en woon-werkverkeer met het openbaar vervoer kan stijgen van 18 naar 26 procent.

"Het is een kwestie van die alternatieven, maar ook de nieuwe mogelijkheden, die er nog elke dag bijkomen door andere dienstverleners, zo efficiënt, veilig en comfortabel mogelijk te maken", zegt Antwerps mobiliteitsschepen Koen Kennis (N-VA). "Verder moeten we ook multimodaliteit meer in de kijker plaatsen. Het kan bijvoorbeeld een optie zijn om de eerste kilometers met de wagen af te leggen, die dan op een park & ride achter te laten en verder het openbaar vervoer te nemen."

Bedrijven die mee in de werkgeversaanpak van Slim Naar Antwerpen stappen, kunnen naast een mobiliteitsscan ook een proefaanbod fietsen en openbaar vervoer, fiscaal advies, contacten met mobiliteitsaanbieders en communicatieve ondersteuning aanvragen. In totaal nemen er al 41 bedrijven met meer dan 150 werknemers deel. Voor kmo's bestaat er een afzonderlijk begeleidingsproject.

bron: Belga