WK veldrijden - Mathieu van der Poel zoekt geen uitvluchten voor offday: "Ik was niet goed genoeg"

door
Belga
Leestijd 3 min.

Mathieu van der Poel won dit seizoen al 26 wedstrijden, maar greep zondag in het Nederlandse Valkenburg voor eigen publiek naast de regenboogtrui. Vorig jaar huilde hij bittere tranen na zijn zilveren medaille in Luxemburg, nu werd het brons. "Ik vind nog altijd dat ik toen die regenboogtrui verdiende", stelde hij na afloop, "nu ligt dit anders. Ik ben op mijn waarde geklopt." "De sterkste wint hier vandaag", vatte Van der Poel het samen. "Er stak er gewoon eentje ver boven uit. In de tweede ronde voelde ik al dat hij beter was en dan is het mentaal wel even moeilijk. Het publiek heeft me er nog doorgetrokken en ik ben blijven knokken. Ik ben diep moeten gaan om nog die bronzen medaille te pakken, maar ik kon het hier in Valkenburg niet maken om drie Belgen op het podium te laten staan. Ik heb in Heusden-Zolder het podium al eens laten schieten, die fout toen gemaakt en daar spijt van gehad. Daar heb ik lessen uit getrokken en dat wilde ik nu niet laten gebeuren."

"Vandaag was ik gewoon niet goed genoeg. Vorig jaar werd ik niet op mijn waarde geklopt en dat kwam veel harder aan. Dit kan ik beter plaatsen, al had ik natuurlijk veel liever gewonnen, maar ik heb het al vaker in het verleden gezegd: als iemand beter is, kan ik er mee leven dat ik niet win."

Wout van Aert reed dit seizoen minder crossen dan de Nederlander. Is hij nog wel fris genoeg, werd geopperd. "Toch wel, ik heb niet het gevoel dat ik te veel wedstrijden heb gereden, integendeel, ik voelde me sterker worden en ik heb het gevoel dat ik nog dertig crossen kan rijden. Daar ligt het niet aan."

Waren het dan misschien de vele loopstroken die hem niet lagen? "Ook dat lijkt me niet de oorzaak", repliceerde hij, "ik heb veel looptrainingen afgewerkt, het is een punt waar ik veel op verbeterd ben en ik loop harder dan ooit. Je moet eerlijk zijn, Wout was vandaag supersterk en ik niet. In het verleden is het met Sven Nys ook vaak gebeurd dat de sterkste renner van het seizoen het WK toch niet wint. Daar zal ik mee moeten leven. Het is wat het is. Dit is geen fijn gevoel, maar je kan het niet veranderen. Neen, ook de stress speelt geen rol", veegde hij van tafel. "Ik kwam relaxed aan de start. Ik kan om met die favorietenrol. Ik heb gedaan wat ik kon vandaag, meer zat er niet in. En neen, dit zal geen obsessie worden dat ik al drie keer op rij het WK niet win. De beste van het seizoen wint gewoon niet altijd het WK", herhaalde hij nog eens. "Als je zoals vandaag zo ver eindigt, dan kan ik leven met die derde plek. Ik heb de WK-trui niet, maar ik denk niet dat de mensen zullen vergeten dat ik dit seizoen al 26 overwinningen heb behaald. Ik win liever 26 wedstrijden en de regenboogtrui niet, dan slechts vijf wedstrijden en dan wel de WK-trui."

bron: Belga