China stelt nieuw groots strijdplan tegen smog op

China stelt nieuw groots strijdplan tegen smog op
Xinhua / A. Kamal

De Chinese regering breidt de verlenging voor van het plan om de hoeveelheid smog in de Chinese lucht te verminderen. De vorige maatregelen, die vijf jaar geleden werden opgelegd, verwijderden een kwart van de schadelijke deeltjes.

China is bezig met een plan “in de oorlog om onze blauwe hemel te beschermen”. Dat heeft de woordvoerder van het Chinese milieu-agentschap Liu Youbin laten weten. De timing is niet toevallig, want het vorige plan, dat goede resultaten kon voorleggen loop binnenkort af.

De zorgen van het milieu-agentschap concentreren zich hoofdzakelijk rond de hoeveelheid PM2.5 in de lucht. Daarbij richt het zich vooral op de regio Peking-Tianjin-Hebei en de delta’s van de Yangtze- en Parelrivier. Heel wat zware industrie is daar gevestigd en het gebied lijdt dan ook onder de luchtverontreiniging die dat met zich meebrengt.

Minder stoken in de winter

Het vorige actieplan is erin geslaagd om het aantal PM2/5-deeltjes met een kwart te verminderen. Een campagne verplichtte vervuilende bedrijven in 28 steden om de uitstoot tijdens de winter te verminderen, maar die oproep loopt af in maart. Ondanks het feit dat China gewerkt heeft aan een betere controle, heerst er toch de vrees dat de bedrijven de goede intenties zullen laten varen.

Veel details over het nieuwe plan wou Liu nog niet geven, maar de woordvoeder zei wel dat China de verspreide verbranding van steenkool zal blijven aanpakken. Daarnaast zal het land duurzame verwarming “gestaag” promoten.