Washington plaatst Hamas-leider op zwarte lijst van “terroristen”

Washington plaatst Hamas-leider op zwarte lijst van
Washington plaatst Hamas-leider op zwarte lijst van "terroristen"

De Verenigde Staten hebben vandaag Ismail Haniyeh, de leider van de Palestijnse beweging Hamas, op de zwarte lijst van “terroristen” geplaatst. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken aangekondigd. Volgens minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson, “bedreigt” de leider van de islamistische beweging die de Gazastrook controleert “de stabiliteit in het Midden-Oosten” en “ondermijnt hij het vredesproces met Israël”.

In het persbericht schrijft het State Department dat Haniyeh nauwe banden heeft met de militaire vleugel van Hamas, die een voorstander is van de gewapende strijd, ook tegen burgers. “Hij was naar verluidt betrokken bij aanslagen tegen Israëlische burgers”, klinkt het. “Hamas is verantwoordelijk voor 17 Amerikaanse overlijdens bij terreuraanslagen.”

Naast Haniyeh zetten de VS ook de Iraanse in Gaza actieve militie Harakat al-Sabireen en de Egyptische groeperingen Liwa al-Thawra en Harakat Sawa’d Misr (HASM) op de lijst.

Door ze op de lijst van “Specially Designated Global Terrorists” te plaatsen worden “organisaties en individuen blootgesteld en geïsoleerd, en ze worden de toegang tot het Amerikaanse financiële systeem ontzegd”, klinkt het nog.

Bron: Belga