Philippe Muyters: “Krijg mails van werkgevers met vraag naar Carrefour-personeel”

Philippe Muyters: "Krijg mails van werkgevers met vraag naar Carrefour-personeel"

“Ik krijg mails van werkgevers die me vragen om de gegevens van het ontslagen Carrefour-personeel door te geven. Ze zeggen: ‘Ik heb jobs, stuur ze ons door’. Dat kan natuurlijk niet. Dat is te vroeg. Het sociaal overleg loopt en we weten nog niet wie er ontslagen wordt. Maar we sturen die mails van de werkgevers wel door naar de VDAB.” Dat heeft minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) vandaag gezegd in het Vlaams Parlement. Muyters kreeg in het Vlaams Parlement vragen over Carrefour van Stefaan Sintobin (Vlaams Belang), Axel Ronse (N-VA), Peter Van Rompuy (N-VA) en Immade Annouri (Groen).

De N-VA-minister herhaalde daar wat Vlaanderen allemaal kan en wil doen om de getroffen werknemers aan een nieuwe job te helpen, gaande van de oprichting van een crisiscel tot het in kaart brengen van de competenties van de getroffen werknemers en de voorbereiding op de tewerkstellingscel.

Intussen krijgt minister Muyters mails van werkgevers met openstaande vacatures die vragen om de gegevens van de getroffen werknemers door te sturen. Maar daarvoor is het te vroeg. Het is namelijk nog niet duidelijk wie er zal moeten vertrekken bij de warenhuisketen. Dat is voorwerp van het sociaal overleg. De vraag van de werkgevers sluit wel aan bij de “boodschap van hoop” die Muyters wil meegeven. “Er is potentieel op de arbeidsmarkt”, klinkt het.

Vlaams Belang-parlementslid Stefaan Sintobin toonde zich wel scherp voor het “mismanagement” door de directie van Carrefour. Hij dringt erop aan om minstens de Vlaamse steun aan de warenhuisketen terug te vorderen. Carrefour kreeg in 2009 350.000 euro aan Vlaamse opleidingssteun (waarvan er 312.000 effectief is uitbetaald) en gedurende enkele jaren ook steun voor ecologische investeringen.

Minister Muyters wil nagaan of en in hoeverre Vlaamse steun kan teruggevorderd worden, maar de kans lijkt klein. De N-VA-minister is het er wél mee eens dat Carrefour meer had moeten doen op het vlak van opleiding en loopbaanbegeleiding. “Dit is niet iets wat van vandaag op morgen gebeurt. Dit is iets wat er aan zat te komen. Daar hadden ze beter op moeten anticiperen”, aldus Muyters.

bron: Belga