Onrust in Belgische snelschaatsfederatie over shorttrackcoach Pieter Gysel

door
Belga
Leestijd 2 min.

In de Koninklijke Belgische Snelschaatsfederatie (KBSF) is onrust ontstaan over de positie van bondscoach Pieter Gysel. De coach van de shorttrackers kreeg onlangs te horen dat de KBSF van hem af wil. Niettemin is Gysel vandaag in gezelschap van schaatsers Jens Almey en Ward Pétré voor de Olympische Winterspelen naar Pyeongchang vertrokken. Het bestuur van de KBSF wil na de terugkeer van Gysel uit Zuid-Korea spreken over de toekomst van de coach. Antoine Van Vossel, de voorzitter van de KBSF, wil niet zeggen waarom Gysel zou moeten opstappen. Van Vossel benadrukt dat het niet om zijn trainingstechnische kwaliteiten gaat of dat hij te veel geld heeft uitgegeven. "Was het dat maar. Hij is een voortreffelijke coach." De voorzitter bevestigt dat de problemen op het persoonlijke vlak liggen.

Via het project Be Gold heeft Gysel nog een verbintenis met de schaatsfederatie, die tot en met mei 2018 loopt. Gysel bevestigde de plannen van de federatie. Hij keert op 12 februari terug uit Zuid-Korea en zal vervolgens het gesprek met de KBSF aangaan.

Een post op Facebook van de vroegere schaatser Wim De Deyne, tegenwoordig lid van de technische commissie van de Internationale Schaatsunie (ISU), bracht de zaak vandaag in de openbaarheid. De Deyne meent dat er een bom is gelegd onder de toekomst van het Belgische shorttrack. Tijdens een vergadering met de schaatsers kregen ze twee weken geleden te horen dat Gysel onmiddellijk zou moeten vertrekken. Het BOIC draaide die beslissing terug, zodat Gysel Jens Almey en Ward Pétré in Zuid-Korea kan begeleiden. Ook werd een tweede trainer, Maarten Slembrouck, aan de afvaardiging toegevoegd. Op de website van de KBSF is de naam van Gysel als coach al geschrapt.

Voor het eerst in acht jaar hebben Belgische shorttrackers zich voor de Spelen geplaatst. Almey en Pétré komen in Gangneung, waar het schaatsen wordt afgewerkt, uit op de 1500 meter. Daarnaast zullen drie Belgische schaatsers (Jelena Peeters, Bart Swings en Mathias Vosté) op de langebaan deelnemen.

bron: Belga