Het TAS beslist morgen over het lot van 39 Russische atleten

Het TAS beslist morgen over het lot van 39 Russische atleten
Het TAS beslist morgen over het lot van 39 Russische atleten

Het Internationaal Tribunaal voor de Sport (TAS) zal morgen beslissen over het lot van de 39 Russische sporters die in 2014 aanwezig waren op de Winterspelen in Sotsji en die levenslang geschorst werden door het Internationaal Olympisch Comité (IOC) omwille van hun aandeel in het door de overheid gestuurde Russisch dopingschandaal. Secretaris-generaal van het TAS, Matthieu Reeb, zal morgen een korte verklaring geven in Pyeongchang, waar op 9 februari de Winterspelen van dit jaar beginnen. De 39 Russen werden tussen 21 en 27 januari collectief ondervraagd. Door het gebrek aan ruimte in het hoofdkantoor van het TAS in Lausanne werd geopteerd voor een verhuis naar Genève.

Klokkenluider Grigory Rodchenkov, gevlucht naar de Verenigde Staten, getuigde vanop afstand. Zijn onthullingen over een door de overheid gestuurd dopingsysteem in Rusland vormden de basis voor de beslissing van het IOC in december om Rusland uit te sluiten voor de Winterspelen in Pyeongchang.

Een twintigtal beschuldigde atleten hoopt nog te kunnen deelnemen aan de Winterspelen van volgende maand. Op dit moment mogen 169 Russische sporters, die konden aantonen niets met doping te maken te hebben gehad, hun tickets voor Pyeongchang boeken. Zij werden geselecteerd door het IOC en zullen onder de olympische vlag deelnemen.

Het beroep van drie biatleten, die niet meer actief zijn, zal later behandeld worden.

Bron: Belga