Al 21 doden in Nigeria sinds begin van het jaar door Lassakoorts

Al 21 doden in Nigeria sinds begin van het jaar door Lassakoorts
Al 21 doden in Nigeria sinds begin van het jaar door Lassakoorts

In januari zijn in Nigeria 21 mensen om het leven gekomen door Lassakoorts. Dat meldt het nationaal centrum voor ziektebestrijding op Twitter. “Sinds het begin van 2018 zijn 77 gevallen van Lassakoorts bevestigd, en zijn er 21 overlijdens geregistreerd”, aldus het centrum, dat toevoegt dat de “situatie onder controle is”. De getroffen personen zijn afkomstig uit 13 van de 36 staten in Nigeria. Ook tien zorgverleners raakten besmet.

Lassakoorts is een virale infectie die tot dezelfde familie behoort als het Marburgvirus en erg lijkt op het ebolavirus. Mensen kunnen door het virus besmet geraken door contact met uitwerpselen van knaagdieren en de ziekte kan ook via lichaamsvocht overgedragen worden van mens tot mens, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie.

In 80 procent van de besmettingen veroorzaakt de Lassakoorts geen symptomen. Bij wie toch symptomen opduiken, zoals koorts, diarree en pijn in de borst, kan de ziekte ernstige hemorragische (zoals bloedingen) of neurologische schade toebrengen.

Lassakoorts komt onder meer voor in Nigeria, Guinee, Liberia en Sierra Leone.

Bron: Belga