"Sportief betaalt arm België de rekening voor politiek falen"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Chris Van Puyvelde, technisch directeur van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB), grijpt de weigering van de omgevingsvergunning voor de bouw en exploitatie van het Eurostadion in Brussel aan om een Belgisch probleem aan te kaarten. "Sportief betalen we de rekening voor politiek falen. En dan zeg ik: arm België", zegt Van Puyvelde aan Belga. "Internationaal wordt ons land overal geprezen omwille van onze voetbalopleidingen en talentontwikkeling. Enkel op het gebied van infrastructuur blijft België achter. En dat zie ik niet alleen gebeuren in Brussel, dat is een nationaal probleem. Sportief betalen we de rekening voor politiek falen. Elders doen die problemen zich niet voor. En dan zeg ik: arm België", aldus de TD van de KBVB. "Er zijn voldoende promotoren en clubs die in België stadions willen bouwen. Maar hier en daar ontstaan er dan problemen en gaat het politiek de mist in. Ik ben geen politicus, maar dat kan toch niet? Dossiers blijven altijd steken in de bureaucratie."

"In China hebben ze niet de know-how, maar als ze daar een stadion willen bouwen staat het er op drie weken", zegt CVP met enige zin voor overdrijving. "Wij hebben die know-how wel en uiteindelijk komt het materiële, het makkelijkste onderdeel, er nooit. Ik zou het probleem breder willen zien. Het is niet alleen een probleem met het nationaal stadion. We moeten ons in België de algemene vraag stellen wat we met onze voetbalinfrastructuur willen doen. Het gaat hier toch om een sport die bewezen heeft dat ze de mensen aan het bewegen brengt."

"Ik zou me in België ook niet te veel willen focussen op een nationaal stadion, zoals het Eurostadion of Koning Boudewijnstadion. Ook na het verlopen van het contract in mei zijn er in België nog voldoende stadions die aan de internationale normen voldoen. De wedstrijden die gepland zijn, kunnen we nog spelen in het Koning Boudewijnstadion. Dus wat dat betreft is er geen probleem. Voor de KBVB is het enkel verlieslatend", gaat Van Puyvelde verder.

"We zijn afhankelijk van andere mensen, dat is heel duidelijk. De KBVB wil gewoon dat de Rode Duivels op een goede grasmat en in een mooi stadion kunnen spelen. Ons voetbal en onze Rode Duivels zijn een exportproduct. In het buitenland spreek ik niet langer enkel over bier en chocolade, maar ook over voetbal. Iedereen kent onze spelers. Het is tijd dat iedereen in dit land beseft wat voor een uitstraling voetbal internationaal heeft. Zelfs de minister van Buitenlandse Zaken betrekt ons in zijn missies. Dan is het ergerlijk dat een stadion bouwen in Brussel of in Brugge of waar dan ook onmogelijk blijkt."

bron: Belga