Amerikanen voeren druk op voor aankoop F-35’s

Amerikanen voeren druk op voor aankoop F-35's

Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) heeft begin deze maand een brief ontvangen van zijn Amerikaanse collega James Mattis, waarin hij zegt dat de aankoop van de Amerikaanse F-35-gevechtsvliegtuigen België kan helpen de defensie-uitgaven op te trekken naar de NAVO-grens van 2 procent van het bbp. Dat schrijft De Tijd vandaag en wordt ook bevestigd door het kabinet-Vandeput. De Amerikaanse producent Lockheed Martin heeft met de F-35 een goede kandidaat in huis voor de vervanging van de verouderde Belgische F-16’s. Ook de Eurofighter Typhoon van een Europees consortium rond Airbus en BAE dingt nog mee, de Fransen kozen ervoor om hun Rafale buiten de procedure naar voren te schuiven.

De regering wil tegen 14 februari een “best and final offer” van de twee voorstellen die binnen de procedure werden ingediend, maar de Amerikanen drijven de druk nu al op. In zijn brief aan Vandeput laat Mattis verstaan dat de Belgische defensie-uitgaven nog altijd onder de NAVO-benchmark van 2 procent zitten. “Kiezen voor de F-35 moet worden gezien als een investering in de toekomst van België en een herbevestiging van zijn engagement”, schrijft hij.

Op het kabinet van minister Vandeput bevestigen ze dat er een brief is ontvangen. Meer commentaar geeft de minister voorlopig niet.

De Amerikaanse ergernis was overigens nog duidelijk op 11 januari, schrijft De Tijd, tijdens een onderhoud tussen de Amerikaanse NAVO-ambassadeur Kay Hutchinson en zijn Belgische collega François de Kerchove d’Exaerde. De Amerikanen vroegen toen ook meer uitleg over het ‘dramatische’ Franse voorstel, buiten de procedure om. Aan Belgische zijde klonk het aarzelend dat de Fransen zich ‘misschien wel de facto’ buiten de competitie hebben geplaatst.

bron: Belga