Croky Cup - Standard-Club Brugge kruidt halve finales, ook Kortrijk en Genk bikkelen om finaleplek

door
Belga
Leestijd 2 min.

KV Kortrijk en Racing Genk trappen morgen in het Guldensporenstadion de heenwedstrijden van de halve finales van de Croky Cup op gang. Woensdag kijken Standard en Club Brugge elkaar op Sclessin een eerste keer in de ogen. Kortrijk haalde in zijn geschiedenis nog maar een keer de bekerfinale, die het in 2012 verloor van Lokeren (1-0). De West-Vlamingen begonnen erg middelmatig aan het seizoen, maar kunnen sinds de komst van trainer Glen De Boeck in november weer naar boven kijken. Play-off 1 is voor Kortrijk, negende op amper drie punten van de zesde stek, nog een optie, maar geen absolute must. Dan is de weg naar Europa veel korter via de beker.

Voor Racing Genk zou een nieuw jaar zonder PO I een zware tegenvaller zijn. De Limburgers moeten door hun voorlopige zevende plaats nog vol aan de bak in de competitie, maar coach Philippe Clement heeft ook van de Croky Cup een hoofddoel gemaakt. Genk kon zich in het verleden al viermaal plaatsen voor een finale, en verloor die nooit. In 2013 stak de ploeg uit de mijnstad de trofee een laatste maal in de lucht, na een 2-0 zege tegen Cercle Brugge.

Met Standard en Club Brugge staan twee van de drie laatste winnaars tegenover elkaar. Club klopte in 2015 na een zinderende ontknoping Anderlecht (2-1), terwijl de Luikenaars het jaar nadien blauw-zwart met diezelfde score afdroogden. Club is recordhouder met elf bekerzeges, Standard heeft er zeven. Standard beleeft een seizoen met ups en downs, en is met zijn tiende plaats en dertig punten nog lang niet zeker van PO I. Toch kunnen de Rouches na een spectaculaire Clasico van gisteren tegen Anderlecht (3-3) het duel tegen de Bruggelingen met het nodige vertrouwen aanvatten. Maar ook tegenstander Club Brugge speelt dit seizoen op een wolk. In de competitie tellen de West-Vlamingen aan kop van de stand al elf punten meer dan eerste achtervolger Charleroi. Maar afgelopen zondag zat er zand in de Brugse machine, en Club verloor op het veld van rivaal AA Gent met 2-0. Trainer Ivan Leko wil tegen Standard echter tonen dat zijn team de rug snel kan rechten na een misstap.

Beide terugwedstrijden staan volgende week op de agenda. Genk ontvangt op dinsdag (06/02) Kortrijk, terwijl Club Brugge en Standard elkaar donderdag (08/02) in het Jan Breydelstadion treffen. De finale wordt op 17 maart gespeeld in Brussel. Zulte Waregem won de vorige editie.

bron: Belga